Loterijos rezultatai – šansas perkalbėti A.Davisą, „Grizzlies“ galvosūkis ir palaidotas „tankinimas“


Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) įvyko daug aistrų kiekvieną sezoną sukelianti naujokų biržos loterija, sudėliojanti komandų pasirinkimų eilę.

Prasčiausia sezono ekipa ir vėl negavo pirmojo šaukimo – Niujorko „Knicks“ klubui atiteko teisė rinktis vos trečiam. Biržą netikėtai atidarys Naujojo Orleano „Pelicans“ ekipa.

Šie rezultatai daug reiškia daugeliui lygos komandų, o konkretų jų svorį apžvelgti padės portalas Krepsinis.net.

„Pelicans“ galintis išgelbėti stebuklas

Naujojo Orleano klubo štabas pastaruoju metu degė. Praėjusią vasarą buvo prarastas DeMarcusas Cousinsas, o sezono eigoje norą palikti komandą išreiškė ir Anthony Davisas. Viskas kvepėjo priverstine kartų kaita, tačiau dabar nuotaikos yra kiek kitokios.

Puikiai nusiteikęs iškart po biržos atrodė ir „Pelicans“ strategas Alvinas Gentry. Išgirdęs apie gautą pirmąjį šaukimą jis nesusilaikė nuo keiksmažodžių ir vėliau už tai atsiprašinėjo. Jis tiki, kad pavyks išlaikyti A.Davisą komandoje.

„Turite suprasti – Davisas vis dar yra mūsų sudėtyje. Visa kita susitvarkys, aš dėl to nesirūpinu. Griffas turi planų su juo pasikalbėti, viskas bus gerai“, – teigė A.Gentry.

Neabejojama, kad pirmuoju bus pasirinktas fantastiškų fizinių duomenų vunderkindas Zionas Williamsonas, o A.Davisą tikrai turėtų intriguoti žaidimas kartu su šiuo vaikinu. Prie šio priekinės linijos dueto pridėjus dar ir Jrue Holiday‘aus žaidimo organizavimą, „Pelicans“ jau atrodytų itin solidžiai, todėl pergalių išsiilgusiam A.Davisui tarsi ir nebėra tikslo išvykti.

Mejri, DavisasMejri, Davisas

Vargu, ar pats krepšininkas taip staiga pakeis savo nusistatymą, tačiau „Pelicans“ gali ir neskubėti jį įtikinti. Aukštaūgis turi dar sezoną galiojantį kontraktą su ekipa, todėl jo mainus atidėlioti net iki vasario mėnesio. „Pelicans“ turi teisę rizikuoti – jei su Zionu Williamsonu pirma sezono pusė klostysis puikiai, santykius su A.Davisu dar galima pagerinti.

Pozityviai žvaigždę turėtų nuteikti ir Las Vegaso lažybininkai, iškart po naujokų biržos rezultatų „Pelicans“ šansus kelti taurę kitame sezone pakėlę nuo 0,3 iki 4 procentų.

Šiaip ar taip, jei A.Davisas ir neapsigalvos, „Pelicans“ gavo Z.Williamsoną arba tai, ką už jį sugebės išpešti mainais, o tai turėtų aprūpinti komandą talentu bent artimiausiam penkmečiui. A.Daviso išvykimas dabar nebeatrodo toks pražūtingas.

Potenciali grėsmė Naujojo Orleano klubui – Z.Williamsono nenoras žaisti šiame mieste. ESPN žurnalisto Marco J. Spearso žiniomis, po loterijos rezultatų talentas greitai paliko kambarį, kuriame stebėjo renginį. Jis taip pat tikėjosi, kad jo karjeros kelias pasuks į Niujorką ir liko nusivylęs Naujojo Orleano variantu.

„Grizzlies“ galvosūkis

Dilemą naujokų biržos metu turės spręsti antrąjį šaukimą gavęs Memfio „Grizzlies“ klubas. Nuo šio sprendimo gali priklausyti ilgalaikė komandos ateitis. Į antrąjį šaukimą ryškiausiai pretenduoja du talentai – įžaidėjas Ja Morantas ir puolėjas R.J.Barrettas. Jie – itin nepanašūs krepšininkai, galintys užpildyti skirtingas spragas komandos dėlionėje.

„Grizzlies“ dar sezono metu svarstė galimybę jauninti komandą ir iškeisti jaunyn neinantį ilgalaikį komandos simbolį Mike‘ą Conley. J.Morantas galėtų tapti puikia jo pamaina. M.Conley taip galėtų būti iškeičiamas nepaliekant didelės spragos klubo rotacijoje arba tapti jaunuolio mentoriumi.

Valančiūnas, ConleyValančiūnas, Conley

Vis dėlto R.J.Barrettas puikiai tiktų prie dabartinės sudėties. Universalus puolėjas užpildytų lengvojo krašto pozicijoje, sudarytų jauną puolėjų tandemą su Jarenu Jacksonu ir galėtų klubui tarnauti bent dešimtmetį, šalia jau dabar savo piką išgyvenančių Jono Valančiūno ir M.Conley.

Renkantis R.J.Barrettą „Grizzlies“ tarsi bandytų greičiau grąžinti pergales į Memfį. Be to, ramaus charakterio kanadietis atrodo kaip tinkamesnis pasirinkimas Memfio klubui, kuris ryškiomis asmenybėmis negarsėjo niekada. Per vieną sezoną į žvaigždes pakilusiam J.Morantui ramus miestas ir maža krepšinio rinka greitai gali atsibosti.

Tiesa, komandai pirma dar reikia išsirinkti vyriausiąjį trenerį ir tik tada pradėti ateities dėlionę.

„Knicks“ vėl aplenkusi sėkmė

Niujorko klubas tikėjosi gauti aukštą šaukimą ir jį panaudoti mainuose A.Davisui gauti. Negana to, kad gavo vos trečiąjį šaukimą, „Knicks“ dar ir nusirito žemiau Naujojo Orleano klubo, taip į žvaigždę tiesiog nebepretenduodami.

Milžinišką rinką užpildyti turintis klubas trečiuoju šaukimu rinksis tarp savo nusižiūrėto Camerono Reddisho ir to, kas liks iš J.Moranto bei R.J.Barretto. Greitai į šlovę norinčiam pakilti klubui geriausias variantas turbūt būtų R.J.Barrettas, tačiau tai jau priklauso ne tik nuo „Knicks“.

Tikėtina, kad vasarą ryškiausiai vardais siekiantis pasipildyti klubas šaukimą ir iškeis. Laisvųjų agentų rinkoje bus taikomasi į Kyrie Irvingą ir Keviną Durantą. Kaip mainais būtų galima papildyti šį duetą – spręsti tik patiems „Knicks“.

„Knicks“ nustebino gerbėjus dar prieš loteriją neslėpdama, kad itin susidomėjo C.Reddishu. Pretenduojant į pirmąjį šaukimą tai sukėlė pasipiktinimą, tačiau dabar nebeatrodo toks prastas variantas. Dar Djuko universitete snaiperis priprato žaisti be kamuolio, kai šiuo dalinosi Z.Williamsonas ir R.J.Barrettas, todėl šalia K.Irvingo ir K.Duranto turbūt taip pat rastų savo rolę.

Žinoma, visa tai – tik spekuliacijos. Žinant Niujorko klubo sėkmę pastaraisiais dešimtmečiais, nė vienos žvaigždės atvykimu į komandą dar negalima būti užtikrintiems, todėl ir naujokų biržoje „Knicks“ teks žaisti atsargiai.

„Lakers“ paguoda

Los Andželo klubas pagal sezone pademonstruotus rezultatus pretendavo vos į vienuoliktąjį šaukimą, tačiau gavo net ketvirtąjį. Tai galima vadinti didele sėkme, tačiau ar daug iš to pavyks išpešti.

Ši naujokų birža yra laikoma gana silpna – po pirmojo trejeto jos talento lygis krenta stačiai žemyn ir ketvirtuoju šaukimu žvaigždės jau negausi bei turėsi tenkintis geriausiu atveju stipriu vidutinioku. „Algų kepurę“ atlaisvinusiai ir į žvaigždes besitaikančiai „Lakers“ tai tarsi ir nėra pats tinkamiausias variantas.

JamesasJamesas

„Lakers“ generalinis direktorius Robas Pelinka po loterijos dėl gauto šaukimo džiaugėsi, tačiau dėl jo likimo buvo itin lakoniškas.

„Tai yra solidus įrankis pakviesti gerą žaidėją arba panaudoti mainuose“, – blankiai atsakė R.Pelinka.  

Maža to, galima įžvelgti ir neigiamą šio pakilimo pusę. Ketvirtajam naujokų biržos šaukimui „Lakers“ turėtų mokėti trimis milijonais JAV dolerių daugiau nei vienuoliktajam, taip kiek apsunkindama savo „algų kepurę“, kurią taip detaliai planavo.

Tikėtina, kad „Lakers“ šaukimą tiesiog iškeis, nors milžiniškos vertės rinkoje jis tarsi ir neturi. Čikagos „Bulls“ jau anksčiau išreiškė didelį susidomėjimą Lonzo Ballu, o pridėjus ir ketvirtąjį šaukimą jau galima kalbėti apie itin solidų pasiūlymą, nors „Bulls“ sudėtyje ir sunku rasti kažką pravartaus Los Andželo klubui. Su Zachu LaVine‘u ar Lauri Markkanenu „Bulls“ nesiskirs, o Robinas Lopezas jau neatrodo kaip tinkama grąža už „Lakers“ pasiūlymą.

Los Andželo klubo vasarą laukia grandioziniai pokyčiai, todėl ir šio šaukimo likimą nuspėti yra itin sunku. Komandą gali palikti visi, įskaitant ir sėkmę loterijoje atnešusį Kyle‘ą Kuzmą (reprezentavo komandą žaliajame kambaryje), ir patį šaukimą.

Svarų žodį šiame galvosūkyje turės ir „Lakers“ žvaigždė LeBronas Jamesas, bent klubas nuspręstų sumaišyti žemę su dangumi ir išties atkreiptų dėmesį į Filadelfijos „76ers“ bandymą iškeisti puolėją į Beną Simmonsą.

Likęs pirmasis ratas

Kaip ir minėta anksčiau, ši birža stokoja talento po pirmojo trejeto, todėl žemesnių šaukimų vertė krenta stačiai žemyn. Penktoji rinksis Klivlando „Cavaliers“, šeštoji – Fynikso „Suns“, tačiau vargu, ar jos ras žmones, galinčius prikelti šias franšizes iš pelenų.

Įdomiau yra tai, kaip elgsis kelis šaukimus pirmajame rate turinčios komandos. Ta pati „Cavaliers“ valdo ne tik penktąjį, bet ir 26-ąjį šaukimus, todėl gali bandyti juos iškeisti į kažką geriau.

Atlantos „Hawks“ disponuoja net dviem šaukimais pirmajame dešimtuke – aštuntuoju ir dešimtuoju. Ši maža krepšinio rinka į ryškius laisvuosius agentus nepretenduoja, o pastaraisiais metais demonstruoja meilę jaunimui. Vien šį sezoną komandos rotacijoje buvo net penki naujokai, todėl tikėtina, kad abu šių metų šaukimus „Hawks“ panaudos ieškodama perlų.

Net tris šaukimus pirmajame rate turės Bostono „Celtics“ (14, 20 ir 22). Masačusetso klubas ne kartą pademonstravo galintis rasti talentus žemesniais šaukimais.

Du šaukimus pirmajame rate turi ir Bruklino „Nets“ ekipa (17, 27). Vis dėlto jų vertė rinkoje didelė nėra, todėl „Nets“ veikiausiai juos abu pasiliks ir tikėsis rasti auksą pelenuose.

Loterijos rezultatų reikšmė lygai

Lygos eksperimentą pakeičiant klubų tikimybes pretenduojant į aukščiausius šaukimus galima laikyti pavykusiu. Komandos eilėje susimaišė net labiau nei buvo galima tikėtis.

Iki šiol prasčiausia lygos ekipa turėdavo 25 procentų tikimybę gauti pirmąjį šaukimą ir buvo garantuota dėl šaukimo pirmajame ketverte. Antros blogiausios komandos šansai į pirmąjį šaukimą siekė 19,9 procento, trečios – 13,8, ketvirtos – 13,7. Tikimybė, kad pirmąjį šaukimą gaus prasčiausio ketverto komanda – net 72,4 procento.

Fizdale'as, KnoxasFizdale’as, Knoxas

Pastaraisiais metais iškilo „tankinimo“ problema – komandos tyčia nevargdavo dėl pergalių, nes prastai pasirodžiusios buvo beveik garantuotos aukštais šaukimais ir neskausminga kartų kaita. Dabar tai pasikeitė.

Nuo šių metų trys prasčiausios lygos ekipos gaus vienodą 14 procentų šansą į pirmąjį šaukimą. Maža to, blogiausiai komandai garantuojamas šaukimas jau tik pirmajame penkete, o tikimybė gauti būtent penktąjį šaukimą yra didžiausia – net 47,9 procento.

Tokia tvarka jau po pirmųjų metų turėtų atbaidyti komandas nuo „tankinimo“. Pirmąjį šaukimą gavo 6 procentų šansą į jį turėjusi „Pelicans“, antrąjį – taip pat vos 6,3 procentų tikimybę gavusi „Grizzlies“. „Lakers“ ketvirtasis šaukimas atiteko turėjus vos 2,8 procento tikimybę.



Krepsinis.net

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *