A.Karnišovo perimamas „Bulls“ klubas – puiki vieta Š.Jasikevičiui žengti į NBA?


Legendiniame Čikagos „Bulls“ klube matysime bent jau vieną lietuvį – Artūras Karnišovas susitarė su Rytų konferencijos ekipa, kurioje taps vykdančiuoju krepšinio operacijų viceprezidentu. Krepsinis.net nusprendė apžvelgti, kokie darbai laukia naujojo vadovo.

Vyriausiojo trenerio klausimas

Didele problema „Bulls“ komandoje vadinamas vyriausiasis treneris Jimas Boylenas. 54-erių amerikietis pernai gruodį perėmė ekipos vairą ir pasiekė vos 17 pergalių per 58 mačus. Ne ką geriau „Bulls“ sekėsi ir šiame sezone, kadangi laimėti tik 22 susitikimai ir patirti 43 pralaimėjimai. Bendras J.Boyleno pergalių procentas yra vos 31.

Specialistas yra dažnai plakamas dėl prasto minučių pertraukėlių pasirinkimo, nutraukiant savo komandos spurtus. Kritikos jis buvo sulaukęs ir iš savo žaidėjų, su kuriais buvo susipykęs, tarp kurių buvo ir žvaigždė Zachas LaVine’as. Vis dėlto tai nesutrukdė „Bulls“ pernai gegužę su šiuo strategu pratęsti sutartį iki 2022 metų.

NBA apžvalgininkai skelbia, kad ji gali būti lengvai nutraukta, jeigu „Bulls“ šiame sezone nepateks į atkrintamąsias varžybas, o tai yra praktiškai neįmanoma net ir atnaujinus sezoną, kadangi nuo aštuntos vietos atsiliekama 8 pergalėmis, o lieka sužaisti vos 17 susitikimų.

Akivaizdu, kad J.Boyleno dienos yra suskaičiuotos, kadangi tai nėra tas vyr. treneris, su kuriuo „Bulls“ turėtų sieti savo ateitį kaip sėkminga organizacija, pretenduojanti žaisti atkrintamosiose, kur per pastaruosius penkis sezonus bus dalyvavusi vos sykį.

A.Karnišovo atvykimas ir naujo vyr. trenerio paieškos galėtų tapti puikia proga į Nacionalinę krepšinio asociaciją (NBA) žengti Šarūnui Jasikevičiui. Kauno „Žalgirio“ vairininkas seniai vadinamas tuo specialistu, kuris netrukus turėtų praverti NBA duris, o ir pats treneris minėjo, kad ten žengtų tik gavęs tinkamą variantą ir progą.

„Bulls“ projektas Š.Jasikevičiui galėtų būti įdomus, kadangi A.Karnišovas ir klubo vadovai puikiai supranta, kad per sezoną ar kelis stebuklų nebus pasiekta – laukia ilgas ir kruopštus darbas, jog Čikagos ekipa įsiveržtų į Rytų konferencijos elitą. Dar verta pažymėti, kad A.Karnišovas yra komandinį žaidimą propaguojančių ekipų šalininkas, ką matėme Denveryje, o tai idealiai tiktų ir Š.Jasikevičiui.

Tai, kad „Bulls“ žaidžia silpnesnėje konferencijoje, yra didelis privalumas, kadangi pakilti aukštyn bus kur kas lengviau. Čia Milvokio „Bucks“ laikosi ant Giannio Antetokounmpo pečių, Toronto „Raptors“ toli gražu nėra čempioniško kalibro komanda, o Bostono „Celtics“ vis trūksta vieno svarbaus ingrediento, kad būtų solidi kandidatė laimėti titulą. Filadelfijos „76ers“ turi talentingą sudėtį, bet jeigu ji ir toliau buksuos, viskas gali būti greitai performuojama.

Lavine'asLavine’as

„Bulls“ sudėtis

Pati komandos sudėtis tikrai nėra tokia bloga, kad Rytuose lenktų vos keturias ekipas. Apskritai ekipoje nėra nė vieno veterano, o vyriausias žaidėjas šiuo metu yra 31-erių sunkusis kraštas Thaddeusas Youngas. Bendras amžiaus vidurkis yra vos 24,4 m.

Jauna ir ambicinga komanda tikrai atrodo įdomus projektas. Tiesa, čia nėra itin daug vietos greitoms permainoms (nebent būtų imamasi mainų), kurių galbūt norėtųsi jau artėjantį tarpsezonį – sutartis turi 10 krepšininkų. 

Otto Porteriui priklauso žaidėjo „pliusas“ ir jis tikrai juo pasinaudos bei užsitikrins sau 28,5 mln. JAV dolerių vertės atlyginimą, kurio negautų jokioje kitoje NBA ekipoje. Krisas Dunnas ir Denzelis Valentine‘as taps apribotais laisvaisiais agentais ir klubas galės teikti kvalifikacinius pasiūlymus, kurie yra atitinkamai yra 7 bei 4,7 mln. JAV dolerių.

2016 m. 14-uoju šaukimu pasirinktas D.Valentine‘as taip ir neparodė, kad yra vertas svarbaus vaidmens komandoje – šiame sezone jį kamavo traumos, o per 14 žaidimo minučių pasižymėdavo 6,8 taško vidurkiais. Praėjusiame sezone gynėjas per 27 minutes pelnydavo 10,2 taško, atkovodavo 5,1 kamuolio ir atlikdavo 3,2 rezultatyvaus perdavimo. Panaši situacija yra ir su K.Dunnu, kuris klube praleido tris sezonus, o šiame per 25 minutes įmesdavo 7,3 taško, atkovodavo 3,6 kamuolio bei atlikdavo 3,4 rezultatyvaus perdavimo. A.Karnišovui reikės spręsti, kaip pasielgti su šiais žaidėjais.

Jeigu šiemet didelių pokyčių tikėtis neverta, tai 2021 metų vasara gali būti labai karšta, kadangi su sutartimis liks tik komandos žvaigždė Z.LaVine‘as, Th.Youngas ir čekas Tomašas Satoransky. Kvalifikacinis pasiūlymas lauktų Lauri Markkaneno, o „Bulls“ turi komandai priklausantį „pliusą“ Coby White‘o, Wendello Carterio, Ryanas Arcidiacono bei Chandlerio Hutchinsono sutartyse. Su daug lėšų „algų kepurėje“ „Bulls“ galės bandyti vilioti ne vieną pajėgų krepšininką, kurie neturės sutarčių.

Beje, A.Karšinovo vienas iš pirmų darbų bus įtikinti L.Markkaneną pasilikti ekipoje, kadangi prieš savaitę buvo skelbta, jog suomis nėra patenkintas bei norėtų keltis kitur. 22-ejų sunkusis kraštas yra komandos ateities krepšininkas, todėl jo lengvai paleisti nereikėtų.

„Bulls“ ir A.Karnišovas kitą sezoną galės skirti kaip adaptacinį laikotarpį, per kurį komandos žaidėjai perpras naujo trenerio sistemą, o šis galės atsirinkti krepšininkus, kuriuos matys kaip potencialiai tinkamus kilti aukštyn.

AvdijaAvdija

Naujokų birža

A.Karnišovas yra tas žmogus, kuris moka tinkamai pasirinkti žaidėjus naujokų biržoje – būtent 2014 m. jis 41-uoju šaukimu pakvietė Denverio „Nuggets“ lyderį Nikolą Jokičių, po dvejų metų 7-as buvo pakviestas Jamalas Murray‘us, o 2018 m. 14-asis savo pavardę išgirdo Michaelas Porteris, kurį stabdė trauma, bet šiame sezone jis jau turėjo sėkmingų atkarpų.

Žinoma, kad didžiausia lietuvio padaryta klaida buvo 13-ojo 2017 m. šaukimo Donovano Mitchello išmainymas į Jutos „Jazz“ į Tylerį Lydoną bei Trey‘ų Lylesą, kurie yra NBA vidutiniokai, o štai D.Mitchellas tapo lygos žvaigžde.

Šiemet „Bulls“ turėtų gauti šaukimą pirmajame dešimtuke – komanda šiuo metu yra 23-a tarp 30-ies dalyvių. Jeigu reguliarusis sezonas bus pratęstas, galima nukristi ir dar žemiau bei padidinti savo šansus sulaukti šaukimo pirmajame penketuke.

„NBADraft.net“ prognozuoja, kad „Bulls“ atiteks 7-asis šaukimas ir juo bus pasirinktas izraelietis Deni Avdija, kas šiuo metu atrodo gana logiškas variantas, kadangi jis yra europietis. Antrąjį savo šaukimą „Bulls“ turės antrojo antroje pusėje – spėjama, kad tai bus 47-as. Ten dabar priskirtas įžaidėjas Markusas Howardas, bet tai daugiau būrimas iš kavos tirščių nei realios prognozės, kai kalbama apie tokius tolimus šaukimus.

A.Karnišovas ir naujasis generalinis direktorius turės daug padirbėti ties galimų žaidėjų analize, kadangi šaukimu pirmajame dešimtuke galime pasirinkti labai gerą žaidėją, o antrajame rate galima rasti tikrai pajėgų rotacijos krepšininką.



Krepsinis.net

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *