Daugelio pamiršta istorija: kaip rusas tapo didžiausiu NBA naujokų biržos nusivylimu


Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) pastaraisiais metais žiba ir dar ryškiai žibės ne vienas aukščiausio kalibro talentas iš Kanados, tačiau prieš gerus du dešimtmečius apie šios šalies atstovus buvo kalbama gerokai rečiau.

Išimtis iš šios praeities tendencijos buvo 2004 metais, kai krepšinio pasaulis kurį laiką labai garsiai kalbėjo netgi ne apie kanadietį, o apie vienoje Kanados vidurinėje mokykloje rungtyniavusį rusą Ivaną Čiriajevą.

1984-aisiais Sankt Peterburge gimęs buvęs krepšininkas aplink save sukėlė neregėtą šurmulį, buvo vadinamas „Kanados LeBronu“, sakė esąs geresnis už Dirką Nowitzkį, tačiau visiems galams išlindus I.Čiriajevo pavardė siejama su vienu iš didžiausių nusivylimų potencialių NBA naujokų biržos istorijoje.

Rusas paauglystėje atvyko į Kanadą ir pradėjo rungtyniauti Ouklvilio šv. Tomo Akviniečio vidurinėje mokykloje, kurią kilstelėjo iki regiono lyderių. Nepaisant to, jog 19-mečio ūgis siekė net 216 cm, jis buvo įvardinamas kaip puikus žaidimo organizatorius, galintis žaisti net įžaidėjo pozicijoje.

Vidurinės mokyklos žvaigždė siekė ištrūkti iš savo gimtinės ir jam pavyko tą padaryti.

„Atvykau pas dėdę į Kanadą, nes norėjau pakeisti gyvenimo būdą – Rusijoje sekėsi labai prastai.

Mano šeima labai varginga, o Kanadoje dirbantis žmogus jau gali kažką nusipirkti, jam visada bus atlyginta. Rusijoje nėra skirtumo ar dirbi, ar ne, vistiek nieko negauni“, – teigė I.Čiriajevas.

Tačiau dar geriau aukštaūgiui sekėsi rėžti itin skambias frazes bei pritraukti aplink save skautų ir žurnalistų dėmesį.

Po palyginimų su D.Nowitzki viename iš savo interviu I.Čiriajevas nesikuklino ir teigė, jog jau dabar yra geresnis už tuo metu NBA taip pat ryškiai rungtyniavusį vokietį.

„Agentai sako, jog aš – išskirtinis žaidėjas. Esu 216 centimetrų ūgio, tačiau galiu žaisti ir įžaidėjo pozicijoje. Aš daug treniruojuosi ir stengiuosi.

Jeigu nepateksiu naujokų biržoje į pirmą trejetuką, eisiu į koledžą.

Man labiausiai patinka Kevinas Garnettas, tačiau visi sako, kad esu panašus į Dirką Nowitzki. Manau, kad esu geresnis. Taip manau, nes galiu žaisti visose pozicijose“, – žodžių į vatą nevyniojo rusas.

Dar daugiau dėmesio I.Čiriajevas sulaukė po to, kai paaiškėjo jo vidurkiai vidurinių mokyklų varžybose – 26,8 taško, 17,3 atkovoto kamuolio ir 9,2 rezultatyvaus perdavimo. Tiesa, daugelis nežinojo, jog šie skaičiai yra išgalvoti – šv. Tomo Akviniečio vidurinė mokykla net neskaičiuodavo statistikos.

2004 metų gegužę I.Čiriajevo mitas pasiekė savo apogėjų, nors skautai net nebuvo matę jo žaidžiančio. Vis dėlto tas laikas pagaliau atėjo „Adidas All-Canadian“ rungtynėse, į kurias sugužėjo ruso talentu norėję įsitikinti skautai.

Vis dėlto pastarieji pamatė ne būsimą NBA naujokų biržos trejetuko atstovą, o visiškai niekuo neišsiskiriantį žaidėją, kuris, būdamas 216 cm ūgio, netgi neįdėdavo į krepšį.

Skautai mačą paliko dar per ilgąją pertrauką, o 17 taškų pelnęs I.Čiriajevas tapo dvikovos MVP, tačiau atliko labai daug metimų, maža to, ne vienas žaidėjas pasirodė už jį geriau, tad toks įvertinimas buvo pritemptas ir pasitiktas sirgalių švilpimu.

Tokiu būdu vienu iš daugiausiai vilčių teikusiu krepšininku buvęs Kanados rusas vos per dvi valandas tapo labiausiai sudergtas ir su šia šalimi netruko atsisveikinti, spjaudamas į anksčiau jam pieštą karjerą NBA ir Nacionalinėje koledžų atletų asociacijoje (NCAA).

I.Čiriajevas atvyko rungtyniauti į Maskvos „Dinamo“ klubą, ten praleido du sezonus ir tapo 2005–2006 metų sezono tuometinės ULEB taurės čempionu, bet jo statistika buvo labiau nei simbolinė – 3 mačai, nė vieno pelnyto taško ir -1,7 naudingumo balo.

Po šio triumfo rusas patraukė į Amsterdamo „MyGuide“ komandą ir ten tiesiogine to žodžio prasme prapuolė – negalima rasti nei jo statistikos, nei faktų, jog ateityje karjera buvo kažkur pratęsta.

„Iš didelio rašto išėjo iš krašto“ – frazė, kuri puikiai tinka apibendrinti trumpą, bet skambų ruso karjeros kelią, kuris, panašu, jog finišo liniją kirto vos 23-ejų.

Tiesa, savo I.Čiriajevas pasiekė: sulaukė dar neregėto dėmesio tarp tuometinių jaunuolių Kanadoje bei krepšinio pasaulyje ir kurį laiką maudėsi šlovės spinduliuose, kurie galiausiai pavirto įžeidinėjimais ir archyvuose išlikusia įsimintina istorija.



Krepsinis.net

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *