Statistika: aukštais NBA biržos šaukimais naudingiau rinktis JAV žaidusius krepšininkus

[ad_1]

Yao Mingas ir Pau Gasolis – paskutinieji žaidėjai, kurie prieš NBA nežaidė JAV, bet tapo žvaigždėmis
Yao Mingas ir Pau Gasolis – paskutinieji žaidėjai, kurie prieš NBA nežaidė JAV, bet tapo žvaigždėmis
Nuotr. Reuters-Scanpix

Paskutinį dešimtmetį prieš NBA naujokų biržą netyla kalbos, kad stipriausią pasaulio lygą papildys iš už Atlanto atvykstantis naujasis Dirkas Nowitzki. Tokių pavydžių galime prisiminti ne vieną: Andrea Bargnani, Janas Vesely, Nikolozas Tskitishvilis – visi krepšininkai turėjo tapti žvaigždėmis, tačiau greitai tikėjimais šių žaidėjų perspektyvomis priblėso.

Šiemet NBA naujokų biržoje aukšti šaukimai prognozuojami dviems europiečiams, kurie nerungtyniauja JAV – latviui Kristapui Porzingiui ir kroatui Mario Hezonjai.

Nepaisant puikaus šių žaidėjų vertinimų, ESPN skaičiuoja, jog statistiškai nėra išmintinga tarp pirmų 14 šaukimų rinktis žaidėją, nerungtyniavusį Jungtinių Amerikos valstijų koledže, nes įprastai šie taip ir neparodo iš jų tikėtosi žaidimo.

Pau Gasolis ir Nowitzki tapo pirmaisias žaidėjais, pakviestais tarp 14 geriausių naujokų biržos šaukimų.

Nuo tada tarp geriausių šaukimų buvo pakviesta 16 Europos žaidėjų, tačiau nei vienas netapo lygos žvaigžde.

Nuo 1998 metų, kai buvo pakviestas Nowitzki, 11% pašauktų europiečių (2 iš 18) tapo NBA žvaigždėmis. Tuo metu iš šiuo laikotarpiu į lygą pakviestų JAV žaidusių krepšininkų 21% tapo aukščiausio lygio žaidėjais (41 iš 194 žaidė „Visų žvaigždžių“ rungtynėse).

2002 metais iš už Atlanto į NBA atkeliavo pirmu numeriu pašauktas Yao Mingas. Jis yra paskutinis krepšininkas, kuris prieš debiutą stipriausioje pasaulio lygoje nežaidė JAV ir tapo NBA žvaigžde.

Visgi galima prisiminti, kad žemiau biržoje pakviesti užsieniečiai yra susipindėję. Puikūs pavyzdžiai – Marcas Gasolis (48), Tony Parkeris (28) ir Manu Ginobili (57), kurie buvo pakviesti žemesniais šaukimais, tačiau lygoje demontruoja solidų žaidimą.

Nepaisant jų, statistika rodo, kad išmintingiau aukštesniais šaukimais rinktis krepšininkus, žaidusius JAV koledžuose.

Naujokų birža prasidės artėjančią naktį, 2.30 val. Lietuvos laiku. Ją tiesiogiai stebėti padės tinklalapis „BasketNews.lt“.

[ad_2]

Šaltinis

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply